torsdag 20 augusti 2009

De fyras gäng

Jaha, så är det då dags att bevista det spektakel som kallas Malmöfestivalen. Jag är rätt kluven till stadsfester överlag, vis av mina år i Göteborg där det så kallade "kalaset" drar in överförfriskade människor från kranskommunerna för att lura på dem räkfrossa, vattnig öl och langos (mmm... friterad deg).

Men men. Malmöfestivalen brukar åtminstone boka rätt bra artister. Förra året var det Junior Boys som var det som drog. I år var det de så kallade postpunkpionjärerna Gang of Four. Alltså bandet som gav Franz Ferdinand sitt sound.

Jag är nu inget jättefan, men "At Home He's a Tourist" och "I Found that Essence Rare" är fantastiska låtar. Deras ljudbild håller i ett par låtar på sin höjd, sen är man rätt mätt. Nåväl, nu skulle det postpunkas loss en torsdagskväll. Två observationer; ett - gitarristen ser ut som en blonderad Mats Olsson, eller en blonderad och slimmad Leif G.W. Persson. Sångaren ser ut som dr Cox från Scrubs. På bas har de tagit in Zack de la Rocha från Rage Against the Machine. Eller en nära släkting till honom.

Dr Cox är dessutom spastiker. Det ser lustigt ut när en 55-årig farbror skall rocka loss som i sin ungdoms dagar. Charmigt tycker kanske en del, och för all del. Mats Olsson verkar dock inte tycka det är alltför kul när han blir påhoppad av dr Cox gång på gång. Punk'd.

Men för all del, det låter ganska bra. De spelar "At Home He's a Tourist" och den svänger duktigt. De gör även en bra tagning av "I Love a Man in a Uniform" coh "Anthrax". Men de spelar ju inte "I Found that Essence Rare"! Varför inte? Stor besvikelse.

För övrigt hade de en sjukt enerverande roadie som hela tiden skulle in och fingra på mikrofonstativen, eller torka upp spilld öl från golvet, eller bara synas lite i allmänhet. Get Off the Stage! "Roligt" var det också när Mats Olsson spelade gitarr med en öppnad ölburk och fick det att se ut som att han ejakulerade. Galet! Och dr Cox spelade trumma på en mikrovågsugn med ett basebollsträ. Jag väntade hela tiden på att uppmärksamhetsroadien skulle upp och stänga dörren till ugnen.

Det var en helt okej konsert.

2 kommentarer:

Eva Nygren sa...

Du vet väl att langos är ungerskt (uttalas laangåsch med långt a i början, om du vill vara precis). Det är varken gott här eller där i Ungern tycker jag. Bukfylla.

Niklas sa...

Nej, det är ju inte gulasch direkt.