söndag 19 april 2009

The Only Ones, KB 090418

När ett av punkerans bästa band återförenas och kommer till stan så är det obligatorisk närvaro. Eller det borde vara det. Nu var det en sisådär 150 lätt bedagade medelålders rockrävar på KB och lyssnade igår lördag. Synd att det inte var fler, för The Only Ones lät fantastiskt.

Peter Perretts röst lät väldigt välbevarad. Kanske för att han aldrig har varit någon stor sångare egentligen. Han väser och sjunger liksom ur mungipan. Det låter fantastiskt. Tekniskt duktiga sångare är väldigt ofta väldigt tråkiga. Tänk Celine Dion eller något liknande.

Perrett ser konserten igenom väldigt glad ut, och det är klart, har man tagit sig ur ett tungt heroinmissbruk så värdesätter man nog att åter få stå på en scen. Han ser ut som Per Gessles onda kusin. På gitarr har han Van Morrison (klicka på bilden och se själv). Eller kanske dennes brorsa. De är hemskt lika hursomhelst. Basisten var gammal redan när gruppen slog igenom och han och trummisen ser ut som om de hämtats från ett mörkt hörn i Perretts local pub, där de antagligen suttit sedan Only Ones splittrades 1981. Strunt samma. De spelar tajt som tusan.

Det blir aldrig ett vältrande i nostalgi. Det känns som de spelar på ren glädje. Nån gång emellanåt så hemfaller de till lite tomgångsrock, men överlag så är det föredömligt snärtigt. Speciellt "Another Girl, Another Planet" gör de en kort version av, som för att slippa att det skall talas om just "nostalgitrippar". "Someone Who Cares" var bäst (klicka, ladda, lyssna på originalversionen) tillsammans med "Flaming Torch". Jag saknade egentligen bara "Out There in the Night", men det kan jag leva med.

2 kommentarer:

Eva Nygren sa...

Fint skrivet. Intressant om rösten! Jag menar, tänk på Neil Young, han som alltid låter som han skulle falla av spåret. Så jävla bra. Han håller balansen. Vet du om att han haft polio, att han därför är så gungig i kroppen. Inte bara heroin byggde den kroppen. Så var det med den saken.

Niklas sa...

Neil Young ja. Han har dessutom epilepsi tror jag, därav smeknamnet "Shakey".

Ja, det här med röster är spännande. Leonard Cohen är ju en annan "dålig" sångare som får det att funka.