onsdag 25 februari 2009

Konsumtion #2

Idag låg inte Naken i mitt postfack, men det gjorde däremot In the Heat of the Night med Sidney Poitier från 1967. Filmen fick fem Oscar, däribland för bästa film. Rod Steiger fick en Oscar för bästa manliga huvudroll, inte alls oförtjänt, men filmens stjärna är verkligen Poitier. Hollywood var väl vid den här tidpunkten inte redo att ge priset till (eller att ens nominera) en svart man. Båda två var i och för sig nominerade till både BAFTA (bästa utländska skådepelare) samt Golden Globe (bästa skådespelare i dramakategorin), men i båda dessa fallen fick Steiger utmärkelsen. En rackarns bra film är det hur som helst.

Lite kuriosa. En Oscar för bästa klippning gick till Hal Ashby. Hal Ashby är geniet som regisserade Harold and Maude. Som fortfarande är världens bästa film, och som kommer att behandlas så fort jag sett om filmen (vilket jag gör med jämna mellanrum).

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mja, lite rättelse där. Han var faktiskt nominerad redan 1958 för The Defiant ones och oscarsvinnare 1963 för Lilies in the field.

Sedan är det sjukt kul att han döpte sin dotter till Sydney (med bland annat i Tarantinos Death Proof).

Niklas sa...

Åfan, där ser man. De var mer progressiva än vad jag trodde alltså...