onsdag 9 december 2009

Lucka #10

Sade - By Your Side (2000)

Dagens låt hade jag inte haft med om det nu inte var för Joakim och hans fina blog Intuition told me; så tidlös är Sades "By Your Side", att det känns som att den funnits med så oerhört mycket längre än (snart) 10 år. Och det behövdes en påminnelse om detta, annars hade jag säkerligen glömt bort den.

Att den faktiskt tillhör detta årtionde (om än med liten marginal) går knappt att avgöra. Året för dess tillkomst skulle nästan lika gärna kunna vara 1970 och den skulle kunna vara inspelad av någon klassisk soulsångare (ingen gospelwailare dock, Sade är något mer subtil än Mavis Staples eller Aretha Franklin). Men låten hade varit precis lika självklar och naturlig i, säg, Nina Simones varsamma händer.

Vissa låtar är så självklara att de direkt adopteras av någon annan artist och spelas in av dem. Morgondagens låt är ett sådant exempel (hint, hint). Den här låten togs om hand av Beachwood Sparks som spelade in sin countrydoftande, indiefierade version; och det var den jag föll för först. Men originalet är så mycket mer känsloladdat och direkt att det nästan känns lite genant att medge.

Det enkla är ofta det svåra, och texten kan förefalla vara banal kärlekslyrik. Men summan av orden, uttrycket och tonerna blir så oändligt mycket större än delarna. Som så ofta med riktigt bra popmusik.

Banal, fantastisk kärlekslyrik: And if you want to cry / I am here to dry your eyes / And in no time, you'll be fine

7 kommentarer:

strategen sa...

du har fel. covern är bättre

Niklas sa...

Släpp indiesargen, Frippe!

Eva Nygren sa...

Nä. Inte så bra.

Eva Nygren sa...

Nä. Inte så bra.

Eva Nygren sa...

En gång till?

Eva Nygren sa...

Nä. Inte så bra.

Niklas sa...

Du gav den ändå fyra lyssningar Eva? då borde du insett dess storhet!