tisdag 1 december 2009

Lucka #2

The American Analog Set - Aaron & Maria (2001)

Jag har älskat den lilla berättelsen om Aaron & Maria som flyr från "the Northwest" och nu "resides in Brooklyn Heights" sedan jag hörde den första gången, och låten har följt med ända sedan dess.

Rent musikaliskt är den rätt simpel; en distinkt och pockande men ändå rätt tillbakalutad trumtakt och en enkel melodislinga på gitarren. Tillsammans med sångaren Andrew Kennys släpiga röst ger det ett avslappnat driv som passar som hand i handske med den avskalade och sparsmakade texten.

Texten ja, en veritabel novell med sin förtätade stämning. Som en Carver, Hemingway eller slikt, där informationen står att finna mellan raderna eller i det huvudpersonerna inte säger. Vad har de flytt ifrån? Vad driver dem? "Aaron writes" får vi reda på, och att de lever av en "modest trust". Och att de kanske, eller kanske inte, har en unge på gång. Många frågor, få svar. En bra kortnovell. Och en fantastisk poplåt.

Bästa textstycke: We're living off some modest trust / From daddy 'fore his oil went bust / And loving you is just enough / 'Cause no one gives a fuck about us

Inga kommentarer: