lördag 19 december 2009

Lucka #20

Cut Copy - Out There On the Ice (2008)

Förra årets allra bästa platta var Australienska Cut Copys In Ghost Colours. En fantastisk blanding av indiepop, elektroniskt blip-blop och diskodans. Nörddisko får vi väl lov att kalla det.

När jag såg dem på Babel i fjol fick sångaren mig direkt att tänka på en scen med Bill Haverchuck i Freaks & Geeks där han dansar disko. Spelningen var så befriande fri från pretentioner av "coolhet" man kunde komma; bara en lätt nördig kille som gillade att framföra sina dansanta låtar. Alla var inte begeistrade, men jag tyckte att det var toppen.

Gillar man popmusik överhuvudtaget borde Cut Copy vara svåra att värja sig ifrån. Jag kan det inte hur som. Inte minst när det gäller en smittande låt som "Out There On the Ice", skivans främsta spår (i hård konkurrens förvisso). Basen pumpar (det är "bouncy" som i en funkfanfar från sjuttiotalet) och låten har detta decenniets snyggaste du-du-du-körer.

Texten är inte avancerad, men effektfull. Den handlar nu inte som man skulle kunna tro om isdans utan om en tjej som inte vet sitt bästa - det vill säga att hon borde vara ihop med sångens protagonist istället för sin nuvarande snubbe; "there's a guy you know, who'll be there for you". Låtens höjdpunkt inträffar efter 3.30 när bryggan kommer och Dan Whitford sjunger de Joy Division-influerade raderna:

Islossning: if that's what it takes, then don't let it tear us apart / even if it breaks your heart




Inga kommentarer: