tisdag 15 december 2009

Lucka #16

Eminem - The Real Slim Shady (2000)

Min goda vän B. kallade Eminem för 00-talets svar på the Sex Pistols och den formuleringen är så klockren att jag snor den rakt av. För det är svårt att beskriva Eminems musik på ett annat sätt än att se den som ett långfinger rakt upp i ansiktet på "den goda smaken".

Ah, wait, no way, you’re kidding / he didn’t just say what I think he did, did he? Men det är precis vad Eminem gör; han säger vad som faller honom in, helt utan tanke på eventuella konsekvenser. Han kritiserar allt ifrån ytlig kändisfixering (Pam & Tommy, Britney... etc) till den amerikanska dubbelmoraliska inställningen till sexualitet.

Men, nu är inte Eminem samhällskritisk i någon slags klassisk bemärkelse, utan det är snarare ett "I just don't give a fuck" och en flippad bird mot etablissemanget (vad det nu är). Eller, om man ser det på ett annat sätt, så är Eminems musik (och speciellt "The Real Slim Shady") en klassisk ungdomskulturell föräldraupprorslåt av den typen som funnits ändå sedan kategori "ungdom" uppfanns. Ett par utmanande juckande höfter; en finnig kille i morotsfärgat hår som spottar på sin publik; en sågklingeutsmyckad läderklädd hårdsminkad snubbe som nackar höns på scen... ni vet.

Allting måste uppfinnas på nytt av varje generation, och Eminem blir den vita medelklassungdomens härförare i kriget mot föräldragenerationen. Till sin hjälp har han hip-hopens egen demonproducent Dr. Dre som levererar ett helt oemotståndligt beat och hooks som sätter sig direkt i huvudet på dig. Och man kan definitivt ha föräldraupproret bakom sig för att uppskatta det: Guess there's a Slim Shady in all of us / Fuck it, let's all stand up. När det svänger så här hårt är det inte svårt alls.

Lustigt nog klarar jag inte av att lyssna på ett helt Eminem-album, precis som jag har svårt att lyssna på hela Never Mind the Bollocks. Men i mindre mängder (den här låten, "Guilty Conscience", "My Name Is" o.s.v.) är det fullkomligt lysande. En artist som verkligen har definierat 00-talet.

Rapp innehållsdeklaration: I'm like a head trip to listen to, cause I'm only givin you / things you joke about with your friends inside your living room / The only difference is I got the balls to say it /in front of y'all and I don't gotta be false or sugarcoated at all

2 kommentarer:

Eva Nygren sa...

Ja, bra!! Som jag har uppskattat din kalender!

Niklas sa...

Tack, nästan tråkigt att det snart är julafton...